I år blir det lite fler chilisorter än förra året. En del paprikor också, förstås. Vad gör man inte för att fylla ut tallriken.
Chilis
Rocoto Red
Filius Blue
Black Pearl
Orange Lantern (Columbian Orange Lantern)
Ajì Omnicolour
Monkeyface Red
Ancho San Luis (Poblano)
Cayenne Purple
Sweet Tangerine Dream
Jalapeño
Chili Dutch
Ancho Anne’s Garden (Poblano)
Habanero Red
Habanero eget frö
Guajillo (Mirasol)
Piquin aka Chile Pequin
Habanero Lemon
Purple Tiger
Hungarian Black
Ají Limon (Lemon Drop)
Ají Amarillo
Ají White Fantasy
Habanero Chocolate
Habanero Maya Red
Blue Christmas
Bhut Jolokia Chocolate
Paprika
Paprika Nelson Garden
Paprika typ spetspaprika
Ferenc Tender från Runåbergs
Många plantor är bara i fröstadiet än så länge, men det börjar så smått i alla fall. Vissa sorter blev lite sena i jorden, för vi hade så otroligt trångt efter tomatplanteringen. Bilder kommer så fort det finns något att visa.
Två frön i varje kruka (4x4cm), som får stå i kuvös, med värmematta tills de gror. När de fått karaktärsbladen planteras de om i kruka (6x6cm) och får stanna i dessa tills rötterna börjar att synas i hålen i bottnen på krukan. Vad vatten anbelangar, så förordar jag måttlighet med det blöta, men en jämn fuktighet. När jag vattnar, så vattnar jag underifrån i största möjliga mån, för att rötterna ska söka sig nedåt. Nästa krukstorlek brukar vara ∅16cm, som är den sista i ”förskolan”. Efter den planteras den i slutgiltig kruka runt 12-15 liter och då blandar jag även i lite gödsel i jorden, så att plantan får lite kraft att sätta blom och så småningom frukt. Ett tips vid varje omskolning är att sätta ner plantan lite djupare för varje gång. Första omskolning, så ser man till att hjärtbladen kommer strax över jord, utan att de kan ligga mot den. Chili och paprika, är liksom tomater, väldigt bra på att skapa nya rötter på den del av stammen som är under jord. Precis som de flesta andra växter,så behöver chili ljus. Har man för lite blir plantorna långa som trådar. Sätter man in tillräckligt med ljus innan de dragit iväg allt för långt, så brukar de flesta ”sytrådar” gå att rädda.
Beskärning
Alla sorter växer olika. En del grenar ut sig fint och blir buskiga, men andra får man hjälpa på traven lite grann. Sedan kan man göra skillnad på de som man har tänkt att behålla inne och de som ska ut i eventuella växthus. Förut toppade jag alltid mina chilis, oavsett sort, när de blivit 20-25 cm. Det finns de som förordar halvering av plantan vid beskärning, men jag brukar gå på känsla och beskära så att det ser estetiskt snyggt ut vid något bladpar.
Nu mer toppar jag ytterst sällan någon planta, utan de får växa som de vill. Klipper av grenar, som är för långa för att orka bära frukt. Den korta säsong som vi har i Sverige, gör att jag för det mesta låter bli beskärning.
Har man däremot varit ute i riktigt god tid och vill experimentera, kan man ju alltid prova, men min erfarenhet är, att man sällan vinner något på det.
Tomater är lättodlat. I år blir det fler sorter än vanligt. De är som världen. Det finns så många olika sorter och alla har sin lilla plats att fylla, på mackan, i salladen eller i grytan.
Idag kom det nya fröer att sätta. Tre nya sorter tomater att prova. ’Tumbling Tom Yellow’, Sweet’n Neat Lemon Sherbet’ och Sweet ’n Neat Cherrie Kisses’. Förutom ovanstående sorter så planterar vi även en ’Tumbling Tom Red’ idag. När jordsäcken ändå var öppen, så passade vi på att odla lite spenat inne på fönsterbrädan.